Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 12 July 2017

PRODUK BIDARA KUANTAN PAHANG SEMAKIN MENDAPAT TEMPAT DALAM MASYARAKAT | JOM SOKONG PRODUK MALAYSIA

[PRODUK BIDARA DI KUANTAN PAHANG SEMAKIN MENDAPAT TEMPAT DALAM MASYARAKAT] | JOM SOKONG PRODUK MALAYSIA | Anda sudah tentu pernah dengar tentang Bidara kan? Hari ni saya nak cerita sikit bab Bidara ni. Al maklumlah, untuk kesihatan kita jua. 

Jadi saya nak share tentang Bidara ni pulak, untuk tujuan kesihatan kita semua.

PRODUK BIDARA KUANTAN

Bidara ni banyak nama, Nama Melayu, bidara, epal siam, jujub; Nama Inggeris dia Indian jujube, Dunks, Chinese apple, Malay jujube, Indian plum, Indian cherry, Chinese date, banyak lagi la nama dia , korang cari sendiri lah yer.

PENGENALAN Pokok Bidara atau nama saintifiknya Z. mauritiana merupakan sejenis pokok renek malar hijau yang tumbuh di Asia dan Asia Selatan. 

Pokok Bidara, pokok renek berduri, dengan ketinggian sehingga 15 meter, dengan batang berdiameter 40 cm atau lebih; rimbunan daunnya merebak; duri stipular dan banyak dahan yang rendang.

Daunnya luruh, ovate atau bujur eliptik dengan puncak bulat, dengan 3 urat lekuk membujur di pangkal. 

Daunnya adalah kira-kira 2.5-3.2 cm panjang dan 1.8 kepada 3.8 cm lebar dan mempunyai gigi halus pada pinggirnya. Ia bewarna hijau gelap dan berkilat di sebelah atas dan hijau-pucat hingga hijau-kelabu di bahagian bawah. 

Bergantung kepada iklim, dedaunan daripada Pokok bidara cepat tumbuh dan mula menghasilkan buahnya dalam tempoh tiga tahun. 

Buahnya lembut, berair, berbiji boleh mencecah sehingga 1-2.5 inci (2.5-6.25 cm) panjang, bergantung kepada jenis dan kecanggihan penanaman, buah mampu mencapai ukuran 6.25 cm panjang dan 4.5 cm lebar. 

Bentuk buah hampir bujur-melonjong, bulat atau lonjong. Kulitnya licin pada am nya berkilat, nipis tetapi padat. Buahnya masak pada berlainan masa, walaupun pada pokok yang sama. 

Buahnya berwarna hijau bila muda, kuning ketika masak dan merah ketika matang sepenuhnya. Ia lembut, berair berkulit kedut dan mempunyai aroma yang amat menyenangkan. 

Rasanya manis dan masam-masam-manis.Tekstur isi dan rasa menyerupai epal, apabila mengkal isinya putih dan ranggup, berasid hingga separa asid tapi manis. 

Buah yang terlalu masak kurang ranggup dan seperti bertepung, buah terlebih masak pulak berkedut, isi bewarna krim, lembut, berspan dan hapak. 

Pada mulanya aroma seperti epal dan menyenangkan berubah menjadi hapak. Terdapat biji keras ditengah, bujur atau lonjong yang mengandungi 2 biji benih bujur, coklat, 1/4 (6mm) panjang. Bunganya kecil, kuning, 5-kelopak dan biasanya berdua atau bertiga di celah daun. 

Bunga putih atau putih kehijauan dan buahnya bewarna oren coklat, 2-3 cm panjang, boleh dimakan dengan pulpa putih mengelilingi 2-locular pirena. Bidara (Z. Mauritiana) adalah salah satu daripada dua spesies Ziziphus yang mempunyai kepentingan terbesar hortikultur, ia itu jujube Cina (Z. zizyphus). 

Jujube India adalah lebih tropika manakala jujube Cina adalah spesies tahan lasak dan sejuk.

SEKARANG NI MELAMBAK KAT PASARAN PRODUK BIDARA DI KUANTAN PAHANG ANTARANYA IALAH :-

  • GEL MANDIAN BIDARA DI KUANTAN, PAHANG
  • JUS BIDARA DI KUANTAN, PAHANG
  • MINYAK BIDARA DI KUANTAN, PAHANG
  • PERFUME BIDARA DI KUANTAN, PAHANG

KAMI DI KUANTAN ADALAH PENGEDAR YANG MENJAGA KUALITI PRODUK BIDARA DI KUANTAN PAHANG INI. 

Saya nak cerita khasiat tapi anda mesti dah tahu khasiat dia kan. Tak pe la sebab anda semua dah tahu, saya tak perlulah bagitahu he he he...

Kalau anda nak dapatkan produk bidara ni boleh la hubungi nombor telefon 013-993 0851 (Azlah). Ejen No. 1 Produk Bidara di Kuantan ni.

USTAZ AZHAR GUNA PRODUK BIDARA DI KUANTAN PAHANG

SEMUA PRODUK GEL MANDIAN BIDARA DI KUANTAN NI ADALAH KILLER PRODUK.
SEMUA PRODUK JUS BIDARA DI KUANTAN NI ADALAH KILLER PRODUK

SEMUA PRODUK MINYAK BIDARA DI KUANTAN NI ADALAH KILLER PRODUK
SEMUA PRODUK PERFUME BIDARA DI KUANTAN NI ADALAH KILLER PRODUK

GILA-GILA PUNYA PRODUK NI. Cepat-cepat order yer.

NAK KE?

KALAU NAK JOM ORDER KAT NOMBOR TELEFON EJEN NO. 1 PRODUK BIDARA DI KUANTAN

AZLAH : 013-993 0851

by : Iman Bekam

No comments:

Post a Comment