Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 9 August 2016

Atlit Sukan Olimpik Berbekam [Parut-parut Bulat Merah Cetus Tanda Tanya] KEBAIKAN BERBEKAM UNTUK ATLIT OLIMPIK RIO 2016

Atlit Sukan Olimpik Berbekam [Parut-parut Bulat Merah Cetus Tanda Tanya] KEBAIKAN BERBEKAM UNTUK ATLIT OLIMPIK RIO 2016 | Parut-parut bulat merah cetus tanda tanya netizen, yang menjadi bualan ramai, apakah bulat-bulat tanda merah di badan atlit olimpik ini. 

MICHAEL PHELPS sebagai contohnya dilihat ketara dibadannya, Michael Phelps dari Amerika Syarikat bersaing dalam Akhir 4 x 100m gaya bebas Relay pada Hari 2 daripada Rio Sukan Olimpik 2016 pada 7 Ogos 2016 di Rio de Janeiro, Brazil. Phelps akan pergi untuk mendapatkan pingat emas ke-19. Gambar jurufoto sempat mengambil gambar semasa terjunan dilakukan.


Selain daripada MICHAEL PHELPS yang berbekam ini seorang lagi atlits Gymnas USA Alex Naddour dilihat ada tanda-tanda bulat merah dibahu beliau kesan daripada berbekam.


Gambar menunjukkan Gymnas USA Alex Nadour mempunyai tanda merah di bahu beliaau.

KEBAIKKAN BERBEKAM UNTUK ATLIT OLIMPIK D'RIO 2016

APA SEBENARNYA KEBAIKKAN BERBEKAM INI UNTUK ATLIT-ATLIT INI? Kita sudah sedia maklum bahawa atlit-atlit olimpik profesional ini dilengkapi dengan pembagai kemudahan perubatan moden bermula daripada nutrisi sehinggalah ubat-ubatan, sudah tentu doktor-doktor mereka telah memberikan nasihat yang baik sebelum atlit-atlit ini berbekam. Kebaikkan berbekam untuk atlit-atlit ini sudah tentu sangat banyak untuk membantu persembahan mereka.

Dr. Adam Perelman, pengarah Eksekutif untuk Duke Integrative Medicine, memberitahu CBS News, "Bekam mungkin telah wujud selama mana perubatan tradisional Cina telah wujud sejak beberapa ribu tahun".

Secara tradisinya, proses ini melibatkan kaca/cawan yang dipanaskan dengan menggunakan api dan kemudian diletakkan di atas kulit, di mana ia mewujudkan vakum dan menghisap kulit sehingga ke dalam cawan. Tujuannya adalah untuk melepaskan ketegangan dalam sakit otot, kata Perelman. Sesetengah menggunakan tembikar atau buluh cawan, atau peranti yang lebih moden yang bergantung kepada pam tangan untuk menghasilkan sedutan.

APAKAH PULA SEBAB-SEBAB TANDA MERAH TERSEBUT?

Dr. Robert Glatter memberitahu CBS News sebab-sebab tanda merah tersebut adalah kecederaan tisu kulit.

"Ia menyebabkan saluran darah membesar dan meningkatkan aliran darah," kata Glatter, seorang ahli perubatan kecemasan di Hill Hospital Lenox New York, yang ada di Rio de Janeiro untuk Sukan Olimpik.

Glatter menegaskan, tujuan bekam adalah untuk melepaskan mana-mana sekatan dalam aliran tenaga dan darah dan membawa kepada pemulihan yang lebih baik.

Kita orang Melayu seharusnya berbangga dengan perubatan ini dan pengamal-pengamal perlu menjadi standard perubatan tradisional bekam ini ke arah yang lebih profesional. Sudah terbukti bahawa bekam ini menjadi perubatan tradisional yang dipilih atlit-atlit profesional dan ini akan menjadikan bekam terkenal ke seluruh dunia. 

Kepada pengamal-pengamal bekam, kita perlulah menjaga Standard Operation Prosedur dari Kebersihan sehinggalah Dispose Darah.

Jom Berbekam

No comments:

Post a Comment