Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 12 August 2015

SERANGAN JANTUNG | Bagaimana Nak Menangani Serangan Jantung Ketika Berseorangan

SERANGAN JANTUNG | Bagaimana Nak Menangani Serangan Jantung Ketika Berseorangan | Mutaakhir ini, jantung merupakan pembunuh No. 1 negara, statistik menunjukkan “64 peratus pesakit jantung di Malaysia adalah pada lingkungan usia 65 tahun ke bawah dan hanya enam peratus yang berusia 65 tahun ke atas.

Hari Jantung Sedunia 2015

Sempena Hari Jantung Sedunia yang bakal akan disambut saban tahun pada bulan September nanti berikut adalah perkongsian yang saya ceduk dari FB  Dr. Zubaidi Hj Ahmad.

Katakanlah kita bertolak blk kerumah pd jam 7:25 mlm bersaorangan setelah seharian bekerja mencari rezeki.Pada ketika itu anda berasa amat letih, gundah gulana dan kecewa.Tiba2 anda merasa sakit yg amat sgt di dada membawa ke tangan dan rahang anda. Perjalanan terdekat kerumah sakit lebih kurang 5km dari rumah anda.Malangnya anda tidak yakin mampu bertahan sejauh itu.Anda telah dilatih ilmu CPR tetapi tidak dilatih utk kegunaan keatas diri anda.

CARA MENANGANI DAN MENYELAMATKAN DIRI DARI SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSEORANGAN IALAH :- 

  • Memandangkan kebanyakan mereka yang menerima serangan jantung tanpa menerima sebarang bantuan dan mula nak pengsan mempunyai hanya 10 saat sebelum pengsan. 
  • Walaubagaimanapun mangsa boleh membantu diri dgn batuk sekuat mungkin. Setiap kali batuk hendaklah diselangselikan dgn menarik nafas panjang. 
  • Batuk tersebut hendaklah mendalam dan berpanjangan sehingga terasa di dada.Bernafas panjang dan dalam dan batuk hendaklah diulang setiap 2 saat sehingga bantuan tiba atau sehingga terasa dapat bernafas spt sediakala.
  • Bernafas panjang akan membantu memasukkan oksigen ke dalam jantung dan batuk mendalam membantu mengepam jantung dan memulihkan perjalanan darah. Ia juga membantu mengembalikan degupan jantung seperti sediakala. Ini membolehkan mangsa tiba ke hospital.
Allah lebih mengetahui.

No comments:

Post a Comment