Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 20 March 2015

[Jangka Hayat Sel Darah Merah & Apa Kesannya Terhadap Tubuh]

[Jangka Hayat Sel Darah Merah & Apa Kesannya Terhadap Tubuh] | Seringkali kita diberitahu tentang jangka hayat Sel Darah Merah atau pun Eritrosit ini adalah lebih kurang 120 hari iaitu 4 bulan. Di sini sedikit penerangan yang dijelaskan oleh seorang jurubekam yang saya anggap beliau adalah pakar rujuk untuk saya lebih memahami tentang selok belok dunia bekam ini. 

Perbezaan Saluran Darah Arteri,Vena danb Kapilari


Yang berlaku jika darah yang expired (tamat tempoh) ini tidak dikeluarkan berlaku penumpukan/pengumpulan darah lama ini di dalam tubuh hingga menyebabkan perjalanan darah tidak lancar. Lebih teruk boleh berlaku penyumbatan hingga darah sukar melalui bahagian tertentu hingga sel di kawasan berkenaan 'lemas' sebab tidak cukup darah yang bawa oksigen nutrient. Keadaan ni jika dibiar lama akan mengganggu sistem tubuh yang pelbagai seperti limpatik, endokrin & lain-lain.

Bekam secara langsung membuang darah yang dah mati ini dan secara tidak langsung mengaktifkan tulang sum-sum untuk mengeluarkan darah baru.

Pernah Dr. Abdul Halim Basri (Presiden PERHIJAM) mengatakan tentang hospital di Germany yang buat bekam dahulu di kawasan yang hendak dibedah sebab didapati pemulihan berlaku lebih dengan cepat. Sebab apa lebih cepat sembuh? Sebab darah yang baru yang ada plasma akan menjalankan proses pemulihan. Oleh itu,logiknya bekam sebelum operation menyebabakan kepulihan segera.

Oleh yang demikian, kita disarankan untuk membuat bekam ini bagi mencegah kesakitan akut dan mengekalkan kesihatan ialah dalam tempoh 3 bulan sekali.

NOTA KAKI
  • Jangka hayat Sel Darah Merah ialah 120 hari atau 4 bulan
  • Jika tubuh dibiar lama tanpa bekam akan berlaku gangguan Peredaran Darah (Blood Flow) dan mengganggu sistem tbuh seperti limpatik dan endoktrin
  • Disarankan untuk kita berbekam 3 bulan sekali
  • Ada hospital di German membuat bekam dahulu sebelum pembedahan

Untuk Temujanji Bekam & Urut Ke Rumah Anda di Putrajaya & Kuantan

Hubungi :- 019-997 8427 (Asyraf)

No comments:

Post a Comment